Publicaciones científicas

The role of lipid transfer proteins in the almond tree and almond fruit as contact and airborne allergens

S Garrido-Fernández (1), BE Garcia (2), ML Sanz (3), S Ariz (3), AI Tabar (2)
(1) Allergology Unit, Hospital Reina Sofía, Tudela, Navarra, Spain
(2) Allergology Service, Hospital Virgen del Camino, Pamplona, Navarra, Spain
(3) Allergology and Clinical Immunology Department, Clínica Universitaria, Pamplona, Navarra, Spain

Revista: Journal of Investigational Allergology and Clínical Immunology

Fecha: 01-ene-2009

Alergología e Inmunología Clínica

The almond, which is a member of the Rosaceae family, is the fruit of the almond tree (Prunus dulcis).

It has a hard endocarp that contains a seed covered by a rough, brownish skin. Unlike other prunoid fruits, which have an edible mesocarp and an outer skin known as the epicarp, the almond fruit has an epicarp and a mesocarp that are diffi cult to separate and have no nutritional or commercial value.

We report the case of a 17-year-old atopic patient referred for consultation due to eyelid angioedema and rash in exposed areas related to exposure to or contact with almond tree leaves and almond fruit epicarp/mesocarp on the family farm.

CITA DEL ARTÍCULO  J Investig Allergol Clin Immunol. 2009;19(1):61-3

tal vezLE INTERESE

¿QUÉ TECNOLOGÍA UTILIZAMOS?

La Clínica es el hospital privado con mayor dotación tecnológica de España, todo en un único centro.

Imagen de un PET, tecnología de vanguardia en la Clínica Universidad de Navarra

NUESTROS
PROFESIONALES

Los profesionales de la Clínica realizan una labor continuada de investigación y formación, siempre en beneficio del paciente.

Imagen profesionales de la Clínica Universidad de Navarra

POR QUÉ VENIR
A LA CLÍNICA

Conozca por qué somos diferentes a otros centros sanitarios. Calidad, rapidez, comodidad y resultados.

Imagen del edificio de la Clínica Universidad de Navarra